Schade en oogsten

6 juni heeft er een zomerstorm huisgehouden. Dat ging gepaard met veel neerslag. We hadden het vermoeden dat dit veel schade veroorzaakt zou hebben op de moestuin. En dat was ook zo…Helaas was Corina niet eerder als dinsdag, en ik niet eerder als vandaag, in de gelegenheid te kijken hoe erg het nu eigenlijk was. Het gaas, wat ik met zoveel moeite had aangebracht ter bescherming van de tuinbonen, is deels weggewaaid. Een gedekte tafel voor de vogels! Welgeteld 6 tuinbonen hebben het overleefd. De rest is allemaal aangevreten. Vandaag heb ik die bonen eraf gehaald, en het gaas opnieuw gespannen, maar ik denk dat het geen goed bonenjaar zal worden bij ons. Ook heeft het kistje schade opgelopen. Ik denk dat de deksel opengewaaid is geweest, en dat toen de lat is afgebroken.

En vandaag is het weer heel ander weer. Nadat de bewolking vanmorgen wegtrok, werd ik getrakteerd op een strakblauwe lucht. Op de tuin was het behoorlijk warm om wat te doen, maar er moest echt iets gebeuren. Onder andere oogsten! De eerst courgette is mee naar huis, en de helft van de bieten. Een mooie krop sla ging naar mama toe; de andere drie moeten ook snel geoogst. En hoewel de bessen heel erg verstopt zitten ín de struik, heb ik hier ook al een flinke bak van geoogst. Die liggen inmiddels ingevroren in de vriezer. Net als verleden jaar eerst plat invriezen in een platte tupperwaredoos, en als ze hard bevroren zijn, bij elkaar doen in een bakje. Dan kan je losse bessen “scheppen”.

Bietjes heb ik zelf nog nooit gekookt, maar vandaag kwam daar verandering in. En ook die liggen, met een uitje erdoor en een scheutje azijn, in porties in de vriezer. Heerlijke activiteiten zo vandaag.

De rest van de tuin doet erg zijn best, ondanks de droogte (die 28 millimeter van de zomerstorm is nergens meer te bekennen). De paksoi (was die nou van de moestuintjes van de grootgrutter?) groeit mooi, en ook de uien zie ik langzamerhand wat boven de grond verschijnen. En die pompoenplant! Mega! Die baant zich een weg door de halve tuin. Nu maar hopen dat ie zijn energie ook nog in de vruchten afgeeft.

Eén gedachte over “Schade en oogsten”

  1. Jammer dat sommige dingen mislukt zijn dames, maar wat wel gelukt is houdt alles goed in balans. Heerlijk, zo’n oogst. Tip: bietjes kun je ook poffen in de oven, in alufolie, teentje knoflook erbij, door de risotto met parmenzaanse kaas.
    Groet,
    José

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: