Oud en nieuw leven

Nu de droogte maar aanhoudt, wordt het op de moestuin steeds meer een uitdaging om een mooie oogst te hebben. De enige groentes die het goed doen, zijn de courgettes en de pompoenen. De courgettes zijn zelfs belachelijk groot, en heb ik op de tafel gelegd voor de Artisklas. Je vraagt je af, waar halen de courgettes dat water vandaan? Op de foto zie je de veel te grote courgettes en hun verhouding tot de kleine bakjes van de bietjes. De bakjes om de bietjes waren bedoeld tegen aanvreten,

maar ze hebben ook een andere, zeer handige functie. Ze gaven de kleine bietenplantjes wat schaduw (waardoor ze de hitte hebben overleefd), maar het is ook een middel om het water op zijn plek te houden. De grond is zo droog, dat als je water geeft, dit zich verspreidt over plekken waar de plantjes niet staan. Door water in het bakje te geven krijgt de biet alle water. De slaplantjes had ik ook om die redenen bakjes gegeven, maar die bakjes heb ik vandaag verwijderd. Ze plantjes worden er te groot voor. Linker foto toont de sla met bakjes, rechts zonder. Nu maar hopen dat de slakken ze met rust laten.

Ik heb nog wat, erg dunne, boontjes geplukt. Het is duidelijk geen bonenjaar. De plant is nu aan het verdrogen. Die moeten binnenkort worden opgeruimd, net als de courgetteplant vermoed ik, want die wordt geel. Gelukkig is er nog wat hoop bij de paksoi, die lijkt het wel aardig te doen, al hebben de beestjes die ook ontdekt. En er is hoop bij de komkommer. Ik vind het altijd een zeer grappig gezicht, zo’n “augurk” aan te treffen. Een mooie groeivorm, met die scherpe puntjes.

Volgend jaar wil ik trouwens een andere munt plaatsen. Deze die er nu staat, is niet lekker, en is eigenlijk alleen maar aan het bloeien. En dat is niet de bedoeling voor de thee. Ik heb er denk ik één keer thee van getrokken, maar die smaakte nergens naar. Jammer, want het kan zo lekker zijn!

Vandaag een pompoen weggegeven, want ik heb er nog twee liggen. Een derde zit al in de soep, heerlijk!

Eén gedachte over “Oud en nieuw leven”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: