De invulling van Koningsdag

Het weer is omgeslagen. Het is kouder, en het regent regelmatig. Voor de moestuin een weldaad, voor Koningsdag wat jammer. Maar in Haarlem (en Amersfoort) hebben we eigenlijk niets te klagen. Amersfoort, waar de koninklijke familie de verjaardag van Willem Alexander viert, blijft droog tijdens hun bezoek. Haarlem, waar Corina en ik over de vrijmarkt lopen, heeft buitjes afgewisseld met zon. Op de Middenweg scoren we een nieuwe kist. Het is de derde in het verhaal. Deze is mooi van maat. En nog mooier dan we dachten, want de plastic bakken, die voor de grote bruine kist waren bestemd, passen hier precies in. Daar kan alles mooi droog in worden bewaard.

Er moeten nog wat betere tegels komen onder de wieltjes, en er moet een beter zeil komen om de kist af te dekken, want dit staat niet mooi natuurlijk (rechter foto). Maar we zijn er blij mee.

Gisteren ben ik naar tuincentrum de Haan geweest. Hier haal ik vaak goede plantjes. Met twee kartonnen bakjes vol prei, gele uitjes, bietjes, andijvie, paksoi, veldsla, Marokkaanse munt en citroenverbena (rechter foto, onderaan) ga ik naar huis. Die Marokkaanse munt (rechter foto, bovenaan) deed het verleden jaar niet, maar ik kon geen andere krijgen, en hij krijgt dus nog een kans. En in de thee kan ook citroenverbena (tip van de verkoopster bij de Haan). Dus mocht het weer niets worden…

Tussen de buien door doen we heel veel op de tuin vandaag. Corina doet het zware werk. We zetten de aardbeien onder het gaas, ik zet oostindische kers bij de tuinbonen (tegen de luis), en we maken mooie rijen met prei, uitjes, bietjes, en andijvie. De andijvie krijgt bakjes ter bescherming tegen de slakken.

De bessenstruik heeft zijn gaas even moeten opofferen. Daar moet een nieuw gaas, groter, voor komen.
De paksoi heb ik aan de voorkant van de tuin gezet. Onder plastic flessen. Liefst had ik ze onder een kas. Doordat we eind van de middag het kistje in gebruik namen, kan het kasje weer gebruikt worden waar het voor geschapen is: geen opbergplek, maar kasje zijn, over de paksoi. Past precies.
En aan het eind van de middag ziet de moestuin er een stuk veelbelovender uit.

De pastinaak komt nog niet op trouwens. En thuis heb ik pompoen voorgezaaid. Mogelijk moet dat ook opnieuw gebeuren met de courgette, want de twee overgeblevenen hebben het erg moeilijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: