Uitersten

Zo droog als het de afgelopen periode was, zo nat was het verleden week. Stortbuien, onweer, windkracht 9, het kon niet op. Er waren dagen (en nachten) dat er in Haarlem rond de 38 mm viel. En dat heeft natuurlijk effect op de moestuin. Gisteren werden we geconfronteerd met een soort kleigrond. Of veengrond, het is maar net hoe je het bekijkt. Als je er een krukje op zet, verdwijnt het 5 cm in de grond. Evenals je eigen voetstappen. De aarde is platgeslagen. Als je er op springt, veer je heen en weer. Het is een soort van ingeklonken. davBij het schoffelen halen we kleddernatte aarde omhoog. Het is op foto’s niet goed over te brengen, maar misschien kun je het zien op deze linker foto.

En de aardbeien hebben heel veel moeite met deze nattigheid. Ze hangen te rotten aan de planten. Dat komt ook door mijn achteraf niet zo’n verstandige actie met de cacaodoppen. Die worden dus nat, en dat wordt een soort brei. Dus vandaag had ik de uitdaging de resterende aardbeien nog een kans te geven: alle cacaodoppen verwijderen, en vervangen door stro. En zo kunnen ze mooi drogen en rood worden.

De pompoenplant die het tot nu toe het beste deed, lijkt het loodje te leggen. Gelukkig hebben we die van Mieke nog, die zijn klein maar houden vol.
Er zijn gelukkig ook gewassen die goed met deze omstandigheden kunnen omgaan. Zo zit de aalbessenstruik vol met bessen. Niet alles is al rijp, maar ik pluk al wel wat, want ook hier is de nattigheid zichtbaar: er hangen er al te rotten.

De veldsla wordt voor de helft geoogst. De rest halen we er vrijdag af. Dat gaat wel weer groeien.
Van Wim krijgen we een taartbes. Ik weet niet zeker of hij het zo noemde, maar het is een plant, die ongeveer een meter in beslag gaat nemen, en die besjes levert, die oranje zijn, en die je vaak op een taart ziet. We zijn benieuwd!
Omdat de paksoi die we verleden week hebben gezet, alweer doorschiet, halen we de kas eraf. Misschien wordt het toch te warm.

Van de gezaaide tuinbonen komen er drie op. Die gaan we koesteren 🙂 En de courgetteplanten hebben lak aan de wisselende omstandigheden, en bloeien. Dus daar gaan we courgettes zien. Verleden jaar om deze tijd had ik er al geoogst.

 

Eén gedachte over “Uitersten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: