Van oude besjes en de dingen die niet voorbijgaan

Na dagen van harde wind hangt er nu een grijze deken van regen over het land. De schoolvakanties zijn in het Noorden begonnen. Arme kampeerders.
Het Landje heeft er profijt van. Het onkruid en de plantjes doen het goed. Er staat dit jaar heel veel van een onkruid waar ik de naam niet van kan vinden. Het wortelt flink, heeft meerdere loten. Van heermoes hebben wij in vergelijking met andere tuinen, weinig last.

Van oude besjes en de dingen die niet voorbij gaan. Dat is de titel van mijn blog. En dat gaat over de aalbessenstruik. Ik had hem al min of meer afgeschreven, want er vormden zich geen bessen. Nou, dat had ik mis. Ze waren alleen verstopt. Ik heb afgelopen zondag heel veel bessen geplukt, maar moest me echt ín de struik wurmen. Alle (grote) bessen zaten ín de struik, niet eraan. Het snoeien van zo’n struik is natuurlijk ook een vak apart. En dat vak beheers ik niet echt. Dus zijn er mensen die er verstand van hebben, meld je dan alsjeblieft. We maken er graag gebruik van.

De leeggekomen plekken van de paksoi en de tuinbonen zijn inmiddels voorzien van nieuwe plantjes: boerenkool (links) en spruitplantjes (rechts). Omdat de boerenkool zo gevoelig is voor witte vlieg, hebben we fijnmazig gaas gekocht. Maar bizar, dit gaas blijkt bij thuiskomst verweerd. Het verpulvert onder je vingers. Dus retour tuincentrum. Het heeft daar waarschijnlijk in de zon gelegen. Gelukkig zijn er meer tuincentra en konden we dit (dure) spul ergens anders bemachtigen.

Aanstaand weekend gaan we de bietjes oogsten. (linker foto) Zo te zien zijn die best mooi geworden. Ik zie nu al uit naar een rode keuken 🙂 Ook zullen de doperwten bijna oogstbaar zijn. Die doperwtenplanten (rechter foto) zouden trouwens laag blijven. Maar ze klimmen enorm, en maken daarbij ook gebruik van de pruimenboom. Straks halen we de doperwten uit de pruimenboom.
Die boom geeft trouwens als vier jaar geen enkele vrucht. We hebben besloten er hulp bij te vragen van Ecosol, om de boom te verwijderen. Hij is inmiddels te groot voor ons om zelf weg te halen.

En zo wordt het toch bij elkaar maar weer een mooie oogst. Als je de aardbeien maar lang genoeg de kans geeft, komt dat ook nog goed. En gaaf om te zien dat wij de dahlia al in bloei hebben. Trouwens, ben al een paar dagen niet op de tuin geweest, maar als het volgend weekend mooi weer is, bloeien de zonnebloemen!

2 gedachten over “Van oude besjes en de dingen die niet voorbijgaan”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: