Nematoden

Ik heb voor het eerst van dit woord gehoord toen ik twee weken terug in Engeland was. De zeer ervaren moestuinierster Ruth spelde het woord voor mij op mijn smartphone. Ik dacht dat het iets Engels was, maar nee hoor, Nederlands internet staat er ook vol mee.

Wat is het, of wat zijn het? Nematoden zijn rondwormen, zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. De nematoden zijn schadelijk voor slakken, maar onschadelijk voor de mens en de meeste dieren. Je kunt ze kopen, maar ik lees overal dat ze duur zijn. Je kunt ze ook zelf kweken. Ik weet niet of ik het zelf ga proberen, maar dit is de methode: Koop eenmalig nematoden. Stop een stuk of 10 naaktslakken in een pot, doe er wat modder en water bij, doe de nematodenpoeder erbij, roer er flink doorheen en wacht een paar weken.

De nematoden kruipen in de slakken en vermenigvuldigen zich.  Na een paar weken doe je de helft in een gieter en verdun je het, en giet je het uit over dat deel van je moestuin waar veel slakken voorkomen. De nematoden gaan op zoek naar nieuwe slakken en tasten die aan.  Nieuwe aangetaste slakken kun je dan in een nieuw potje met deksel doen en je begint opnieuw. De laatste tekst heb ik van vrvforum.be

Je kunt het ook proberen zonder eerst dure nematoden te kopen.  Vang wat slakken en doe ze in een potje met een bodem water en wat slablaadjes. Op een gegeven moment sterven de slakken en vermeerderen de nematoden zich dan in de slak. Verdun het en giet het uit. Nematoden werken zo’n 6 weken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: