De luis in de bonen

Vandaag stond een beetje in het teken van kennis opdoen op de tuin. Mieke, Frans, en later José Groen die langs kwam, hebben vandaag die kennis weer eens gedeeld met mij. Ik vraag er ook naar, van die oude rotten in het vak moet je het hebben. Zo vroeg ik Mieke eens te kijken naar mijn tuinbonenplanten, en naar de luis die er in zit. Wat fijn dat ik het bij het verkeerde eind had, het is geen luis. Het zijn zwarte randen aan de blaadjes, en dat is heel gewoon. boon aan tuinboonDus de plantenspuit met zeepsop kan ongebruikt weer mee naar huis. En wat ook zo leuk is: ik heb er tuinbonen aan hangen! Lang niet zo veel als anderen op de tuin, maar mij gaat het erom dat ik voor volgend jaar weet hoe ik het moet doen, en hoeveel ik moet zetten. Nou, veel meer als nu, dat is wel duidelijk. En Mieke heeft laten zien hoe ik ze moet toppen, want dat dat moet gebeuren staat in ieder moestuinboek, alleen staat nergens hoe je zoiets doet.  Dus dat is nu ook gebeurd. Dan gaat de voeding niet meer de hoogte in, maar de boon in (naar wij hopen)

Frans en José keken vervolgens op mijn verzoek naar de gezaaide bloemen. Ik vermoedde al zoiets, maar wat er nu de grond uit komt, is geen bloem. Onkruid. De schoffel erdoor, teleurstelling verwerken, en de ruimte gebruiken. Ik heb op deze plek nu de broccoli neergezet. Verleden jaar in de achtertuin door schade en schande wijs geworden, nu afgedekt met fijnmazig gaas. Ik ben dol op vlinders, maar niet op mijn broccoli.

Onder de kas was de broccoli wat minder gegroeid dan de paksoi. Hoewel ik niet weet of paksoi tegen verhuizingen kan, heb ik ze toch een ander plekje gegeven, voor de courgettes aan het pad. De courgettes hadden de verhuizing van afgelopen keer niet allemaal overleefd; ik heb nu drie goede planten over (en dat is voldoende)

Als klein experiment heb ik twee paksoi onder de kas gezet, en twee in de open lucht. Eens kijken welke het het beste gaan doen (en of ze het dus nog doen na deze verplaatsing)

Van de buren heb ik vier mooie stronken rabarber gehad. Mijn rabarber is niet mooi groot geworden. De stengels zijn dun, en de bladeren werden aangevreten. Volgend jaar zal hij het beter doen verwacht ik. Dit jaar is ie in stukken gehakt en deels weggegeven geweest. Van mijn eigen tuin heb ik nog een mooi handje aardbeien geplukt. Wim vertelde dat ze het bij hem wat beter doen (hij haalde er al vier kilo af), omdat ie ze in oktober al heeft gezet. Dat is een tip voor het volgende seizoen. Dit jaar kon dat niet, toen had ik mijn tuin immers nog niet. Naar huis gegaan met wat minder onkruid, en helaas zonder munt voor de thee thuis (vergeten)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: