Opruiming en nieuwe plannen

Zo langzamerhand wordt het op de moestuin wat “rommeliger”. Sommige van de donkerrode zonnebloemen zijn al uitgebloeid, de bonenplantjes leveren steeds minder boontjes, de pompoenen worden eerder oranje dan groot, de courgetteplant wordt geel (maar levert nog steeds voor een weeshuis) en de prei moet duidelijk geoogst. Ik ben sinds het laatste blogje veel op de tuin geweest, en vandaag zijn we weer samen geweest, maar nu heb ik pas tijd om wat te schrijven. De oogst levert namelijk veel werk op. Wat ik niet erg vind trouwens. Behalve dat de vriezer vol zit….en dat is heel jammer. Ik heb nu de afgelopen tijd prei geblancheerd en ingevroren, pompoensoep gemaakt en ingevroren, pompoen geblancheerd en ingevroren en courgettes met en zonder blancheren ingevroren. Ook bietjes liggen gekookt in de vriezer. En van Frans heb ik een aantal keren een portie spekbonen gehad. Daar heb ik mijn moeder blij mee gemaakt, en zelf heb ik ze gewassen, in stukken gesneden, en ingevroren. Op advies van Frans zonder blancheren. Maar omdat de oogst van courgettes zo groot is, heb ik ook maar weer lopen uitdelen in de straat. Leuk hoor, al die reacties erop.

Maar vandaag dus ook weer flink aan het werk. De zonnebloemen die uitgebloeid zijn, heb ik gerooid. De munt en citroenmunt heb ik helemaal verwijderd. De munt was lang niet zo lekker als die Frans heeft staan, dus volgend jaar gaat er een nieuwe muntplant de grond in. En zo zijn we langzamerhand ook plannen aan het maken voor het nieuwe seizoen. De citroenmunt woekert me te veel. Wat een wortelen, net kweek maar dan dikker! Corina heeft heel veel onkruid verwijderd. We liepen weer met zakken vol naar de auto.

Omdat het toch wel jammer is nu niets nieuws meer te doen, heb ik toch winterpreiplantjes gekocht bij fa de Haan. Ik had achteraf wat meer bultjes moeten maken, zodat ze mooi lang worden. Maar ook de tip van Frans zal misschien helpen. Die knipt de bladeren van de preiplanten, waardoor ze dikker worden. Zo leren we steeds wat bij. De chiliboonplantjes doen niet veel, ze bloeien wel zo hier en daar. De augurkjes daarentegen doen het super goed. Die gaan binnenkort geweckt worden.

En zo is er aan het eind van zondagmiddag na hard werken een redelijk nette moestuin ontstaan, waar nog steeds pompoenen, courgettes, augurk en prei vanaf komt. De Italiaanse boerenkool staat ook er ook nog steeds, maar ik weet eerlijk gezegd niet zo goed wat ik ermee moet. Het is een krijgertje, van zaad van de Moestuintjes, dus het is niet zo erg. En de vriezer heeft geen ruimte meer, dus we laten het maar zo.

btyEn wat de eerste plannen voor volgend jaar betreft: ik ga nu aan het eind van het seizoen niet mesten, er moeten nieuwe aardbeienplantjes komen, ik wil zelf spekbonen zetten, de tuinbonen krijgen ook weer een nieuwe kans, er moeten meer bloemen komen, en minder courgettes :-)

Mieke kwam nog heerlijke Haricots verts langs brengen. Die zijn minder dradig dan mijn sperziebonen. Daar gaan we lekker van smullen.

2 gedachten over “Opruiming en nieuwe plannen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: