Herfst

De meteorologische herfst is officieel begonnen. Maandag begint de astronomische herfst. Op de moestuin kan ik het merken aan de gewassen. De courgetteplant is aan zijn eindje. Ik kon hem zo uit de grond trekken, totaal geen houvast meer. Overdag is het nog heerlijk weer, zo ook donderdag, toen ik een paar uren op de tuin heb gewerkt. Maar ’s nachts is het koud, in het zuiden is er al wat vorst aan de grond.

Er staat nog van alles op het landje. De rode kool wordt spannend. Er is nog niet echt een kropje (rechter foto). De spruitkool daarentegen, die gaat wat moois opleveren. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet wist hoe spruitjes groeien (je bent niet voor niets een groentje op de moestuin), maar wat ik zag in de oksels van de plant, lijkt tot echt op spruit. Ik heb de plant meer ruimte gegeven, met een constructie van stokken en gaas, tegen hongerige vogels.

Ik had van een deel van de prei een paar weken terug het blad afgesneden. Tot nu toe zie ik geen verschil in grootte met de prei die ik niet had afgesneden. Maar mooi is de prei wel. Vandaag al een stronk geoogst, en geblancheerd ingevroren.

Wat het ook leuk doet is de sierkers, en de paprika (linker foto). Die sierkers gaat wel woekeren, dat was al voorspeld, maar dat vind ik in dit stadium van de moestuin niet erg. Afgelopen weekend heb ik in Engeland sierkers op mijn bord gehad, en zag ik dat wat ik nu zelf bijna kan oogsten: een oranje kers in een jasje.

Deze week is het plan om knoflook in de grond te zetten. En de pruimenboom moet nog gerooid. Die heeft nog nooit vrucht gedragen. Misschien moeten we ook de pompoenplant weghalen. De pompoen die er nu aan zit, is volgens een medemoestuinierder kanshebber in een wedstrijd 🙂

Het Landje ziet er wel weer aardig geordend uit.

 

Eén gedachte over “Herfst”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: